Agenda van Stichting Histos

Via info@stichtinghistos.nl kunt u Stichting Histos uitnodigen voor een lezing, gastles, cursus en dergelijke. Het onderwerp kan in overleg afgestemd worden op uw vraag of behoefte. In de eerste plaats zijn dat onderwerpen op het gebied van de psychologische ontwikkeling van het kind; zie hieronder. In de tweede plaats kunnen dat ook onderwerpen zijn op het gebied van wetenschapsleer en wetenschapsgeschiedenis (zie Struktuur en genese).

Activiteiten die binnen de doelstelling van Stichting Histos vallen, graag aanmelden op info@stichtinghistos.nl.

De cursus ‘De leesontwikkeling’ (voorheen ‘Leesrijpheid’) wordt vanaf 1 augustus 2017 door Ontdekkend Leren georganiseerd en staat als voorheen onder hoede van Stichting Histos. Dat laatste komt onder meer tot uiting in het feit dat de cursus in de Histos-agenda is opgenomen en in het feit dat de voorzitter van Histos het getuigschrift dat een cursist aan het einde van de derde bijeenkomst ontvangt, mede ondertekent.

—————————————————————————————

Vanaf 9 januari 2019 luidt de agenda:

Woensdag 9 januari
Bodegraven, 13u00 – 16u00:

Woensdag 16 januari
Heerhugowaard, 14u00 – 17u00:

Donderdag 17 januari
Wezep, 18u30 – 21u30:

Dinsdag 29 januari
Roden, 18u00 – 21u00:

Woensdag 30 januari
Hoorn, 15u30 – 17u30:

Donderdag 31 januari
Castricum, 18u00 – 21u00:

Dinsdag 26 februari
Brunssum, 15u15 – 17u15:

Woensdag 6 maart
Marsum, ochtend:

Zaterdag 16 maart
Vleuten, 10u00 – 16u00:
Negende inspiratiedag van de Werk- en Steungroep Kleuteronderwijs

Donderdag 21 maart
Wognum, 15u30 – 17u30:
Klanken en vormen, ontdekkend leren lezen, ontdekkend leren spellen

De vrij spelende kleuter doet klank- en vormspelen omdat hij niet leesrijp is en een letter nu eenmaal een figuurtje is dat een vorm heeft en voor een klank staat, én schrijft enkele woorden die hij zich in zijn vrije spel eigen heeft gemaakt.
   Het leesrijpe jonge schoolkind leert lezen, bij voorkeur met ontdekkend leren lezen.
   Het kind dat rijp is voor de spellen van ‘hand’/’rib’ gaat dit leren; het kind dat rijp is voor ‘boten’/’botten’, gaat dit leren; het kind dat rijp is voor ‘jij vindt’/’ik landde’, gaat dit leren.
   Of een kind leesrijp is of niet, bepaal je met de leesrijpheidstoets die uit de schrijfproef en de leesproef bestaat.
   Of een kind rijp is voor een bepaald spellingspunt, bepaal je met drie spellingsrijpheidstoetsen.
   De spreker zal vooral stilstaan bij de leesrijpheidstoets en de rijpheidstoets voor ‘hand’/’rib’. Met die tweede toets zullen we een oefening doen.

Dinsdag 9 april
Katwijk, 16u00-17u30:

Maandag 13 mei
Almelo, 18u00 – 21u00:

Dinsdag 21 mei
De Goorn (bij Hoorn), 18u00 – 21u00:

Woensdag 22 mei
Amsterdam, 18u30-21u00:
Verantwoord omgaan met de ontwikkeling van het kind

Donderdag 23 mei
Nuenen, 18u00 – 21u00:

Woensdag 29 mei